Czy kawa jest zdrowa
Biohacking,  Biohacking Umysłu,  Blog,  Produktywność

Czy kawa jest zdrowa? Fakty i mity o kawie!

Kawa zawsze znajduje się w okolicy podium najbardziej popularnych napojów świata.
Płyn ten ma ogromnych zwolenników, kawoszy, którzy pokochali ją za jej smak i działanie.
Są również jej przeciwnicy, którzy odradzają jej spożycia.
Jak to jest, czy kawa jest zdrowa, czy nie?
A może jak ze wszystkim, to dawka czyni truciznę?

Kofeina

Kawa to napój z palonych i zmielonych ziaren kawowca.
Kawowiec jest rośliną, której nasiona zawierają kofeinę.
Kofeina to alkaloid, wykazujący działanie stymulujące na ośrodkowy układ nerwowy.
Działa jako antagonista receptorów adenozynowych, co powoduje, że Twój organizm nie czuje zmęczenia.
Nie oznacza to, że nie jest zmęczony, a jedynie uniemożliwia mu się odczucie tego faktu.

Kofeina
Kofeina w czystej postaci to biały proszek.
Kofe -ina, amfetam -ina… Łatwo się pomylić.

Czy kawa jest zdrowa?

Zatem zadajmy sobie pytanie, czy kawa jest zdrowa?
Czy ma jakiś pozytywny wpływ na zdrowie człowieka?
Oczywiście, że tak!
Pyk, szereg właściwości i badań!

1. Neuroprotekcja [1]

Regularne spożywanie kofeiny zmniejsza postępowanie demencji u osób starszych.

2. Mniejsza szansa na Alzheimera [2]
i Parkinsona [3]

Punkt pewnie powiązany z wcześniejszym.
Obie, najczęściej występujące, choroby neurodegeneracyjne występują rzadziej u osób pijących kawę.

3. Mniejsze ryzyko cukrzycy [4]

Kofeina, której źródłem jest kawa, obniża szansę na cukrzycę typu 2.
W badaniu tym jednak sprawdzano różnicę między siedmioma (!) filiżankami dziennie, a dwoma lub mniej.

4. Spalanie tłuszczu [5] [6]

Konsumpcja kofeiny sprzyja rozpadowi tłuszczu.
Możliwe jednak, że ten przywilej jest zarezerwowany dla osób na dietach wysokotłuszczowych i niskowęglowodanowych.

Kawa

Więcej o diecie ketogenicznej:
Dieta Ketogeniczna – Idealna Dieta Dla Pracujących Umysłowo?

5. Poprawa wyników sportowych [7] [8] [9]

Wiele badań potwierdza, że kofeina poprawia osiągi sportowców w wielu zakresach – sprinty, ćwiczenia siłowe oraz wytrzymałościowe.
Dodatkowo większość osób po kawie doświadcza poprawy nastroju i motywacji (patrz punkt 7).
Połącz te dwa fakty i masz odpowiedź czemu kofeina jest w większości „przedtreningówek”.

6. Redukcja prawdopodobieństwa
niektórych nowotworów [10] [11]

Regularne dostarczanie kofeiny spowoduje, że będziesz miał/a mniejszą szansę na rozwinięcie się następujących nowotworów:

  • raka jelita
  • raka prostaty
  • raka endometrium
  • raka skóry
  • raka wątroby

Co ciekawe, być może kofeina zwiększa szansę na raka płuc.

7. Mniejsza szansa na depresję [12]

Kawa, herbata i czysta kofeina obniżają prawdopodobieństwo zachorowania na depresję.

8. Inne

Ponad to, co opisane powyżej, czarny napój chroni Cię przed:

  • zgonem z jakiejkolwiek przyczyny [13]
  • kamieniami nerkowymi i żółciowymi [14] [15]
  • kilku innych chorób [16] [17] [18]
Ziarna kawy
Dla osób, które całe życie piją „rozpuszczalkę”, tak wyglądają palone ziarna kawy.

Mity

Wokół kawy narosło kilka mitów, z którymi należy się rozprawić.

1. Czy kawa odwadnia? [19]

Okazuje się, że umiarkowane spożycie kawy wcale nie powoduje, że wysikujesz więcej niż wypijasz.

2. A może wypłukuje magnez? [20]

Cóż… Kawa jest wręcz źródłem magnezu i jeśli nie przesadzasz z jej ilością w ciągu dnia to, bilans powinieneś mieć dodatni.

3. To przynajmniej podnosi ciśnienie! [2]

No i prawdopodobnie wcale tak nie jest.
Przynajmniej u osób, które mają dietę ubogą w antyoksydanty (Amerykanie).
Kawa zawiera ich dużo i możliwe, że dzięki temu nie podnosi ciśnienia u ludzi z kiepską dietą.

Kawa Starbucks
Kawowy celebryta Instagrama!

Uwaga i podsumowanie

Źle używana kofeina może zaburzać rytm dobowy, który jest niezwykle ważny dla Twojego zdrowa i produktywności.

Więcej o kofeinie oraz śnie znajdziesz tutaj:
Jak Spać Mniej i Mieć Jeszcze Więcej Energii

Niewątpliwie badania naukowe przemawiają za tym, że odpowiednio spożywana kawa, należy do napojów zdrowych.

[1] https://n.neurology.org/content/69/6/536.abstract
[2] https://biosingularity.wordpress.com/2006/09/15/caffeine-reduces-the-rish-of-alzheimers-disease/
[3] https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/192731
[4] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S014067360211436X
[5] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/481158
[6] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3574041
[7] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29091470
[8] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29337831
[9] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9132918
[10] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27665923
[11] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26302813
[12] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26518745
[13] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27699514
[14] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26198295
[15] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24503776
[16] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26905267
[17] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26556483
[18] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26806124
[19] https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0084154
[20] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7836625

Od lat pasjonuję się zdrowiem i produktywnością. Teraz nazywają to biohacking, więc dzielę się swoją wiedzą i doświadczeniem z ludźmi, którzy tak jak ja chcą poprawiać wydajność swojego ciała i umysłu.